Jaká bude Šípková Růženka v ND ?

26.03.2012 12:37

 

Šípková Růženka patří k základním kamenům světového baletního repertoáru a je hudebníky považována za nejdokonalejší ze všech baletních opusů P. I. Čajkovského. Balet Národního divadla uvede půvabnou verzi mexického choreografa Javiera Torrese, která byla původně vytvořena pro Finský národní balet a nese v sobě odkaz Mariuse Petipy a vše to, co se očekává od tradičního klasického výpravného baletu. Najdeme tu tedy náročné interpretační party pro sólisty i sbor, pohádkovou atmosféru s citlivou dávkou nadsázky a humoru pro ty nejmenší, v neposlední řadě pro ty „větší“ i zamyšlení nad dobrem a zlem v kontextu s láskou a strachem a jejich neoddělitelnou dualitou. Známá Perraultova pohádka o dívce, která se píchne o trn a usne na sto let, je určena nejen pro milovníky klasického tance.

Česká premiéra: 29. 3. 2012 v Národním divadle, 2. premiéra: 30. 3. 2012 v Národním divadle. Reprízy: 1., 6., 8. 4. 2012.

„V mé vizi pohádky Šípková Růženka se aktuální drama odehrává v srdci hlavní postavy, kterou je princezna Aurora. Proto všechny postavy, které vidíme na jevišti, se objevují jako reinkarnace vnitřních emocí princezny Aurory – zejména víla lásky Lilac a čarodějnice strachu Carabosse. Aurora konfrontuje mezi volbou žít svůj vlastní život ve strachu nebo žít život v lásce. Prožije sto let strachu ve spánku, než si může vědomě vybrat probuzení se do lásky. Věřím, že Aurořina volba mezi životem ve strachu nebo životem v lásce je volbou, kterou má každý z nás.
Abychom porozuměli jak učinit volbu vědomě, musíme následovat Aurořin příklad a čelit naším nejhlubším obavám. Učinit takovou volbu vědomě, je jediný způsob, jak se probudit do opravdové lásky,“ říká Javier Torres.

Hudba: Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893); choreografie Javier Torres podle podle M. Petipy; scéna Minna Wallenius; kostýmy Erika Turunen; nastudování Javier Torres, Ingrid Němečková, Silvie Daverat, dramaturgie Anneli Mäkelä a dirigent David Švec / Sergej Poluektov.

Zdroj: https://www.scena.cz/

Foto: https://www.facebook.com/ndbalet