Ohlédnutí za galavečerem Mezinárodních týdnů tance 2013

11.03.2013 15:07

V druhé polovině večera se představili členové baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni v duetu Nech mě jít, jehož autorem je mladý choreograf a tanečník Richard Ševčík, který v minulém roce vytvořil pro plzeňský baletní soubor celovečerní dílo Sen noci svatojánské. Krátký duet Nech mě jít znázorňoval nefunkční vztah dvou partnerů, v kterém se vytrácí partnerská souhra a nezbývá než rozchod dvojice, jenž je vyjádřen odchodem jednoho z nich z jeviště.

Po tomto nevýrazném duetu nastal vrchol večera, choreografie I´m Waiting od Zuzany Šimákové. Pas de deux zatančili tanečníci z pražského Národního divadla Radka Příhodová a Adam Zvonař. Jejich výstup se vyznačoval profesionalitou a kvalitním uměleckým vyjádřením. Demisólistka ND podtrhla svůj výkon úžasnými fyzickými dispozicemi a elegantním pohybovým vyjádřením.

Gala představení uzavřela choreografie Zero Gravity šéfa baletu Jihočeského divadla Attily Egerháziho. Dílo vypovídalo o lidské touze naučit se létat, tanečníci se snažili překonat gravitaci tím, že tančili jako o život a zároveň lehce, jako by se ani nedotýkali země. Choreografii podpořilo obří hnízdo, které se vznášelo nad jevištěm. Interpreti se ho snažili dotknout a být tak svobodnými.

Gala představení představovalo „koktejl“ současného tance v podání jak mladých, tak zkušených tanečníků. Některé choreografie byly působivé, ale některým interpretům se myšlenku díla nepodařilo vyjádřit. Uznání patří organizátorům, kterými jsou sami studenti Tanečního centra Praha a každoročně se jim podaří vytvořit gala večer. Vzhledem k letošní skladbě představení byl vhodný komorní prostor Divadla ABC, který nahradil po předchozích ročnících Stavovské divadlo.

Psáno z představení 6. ledna 2013 v Divadle ABC

Foto: Martin Macoun

Autor: Lenka Trubačová

Celý článek naleznete zde:
https://www.tanecniaktuality.cz/ohlednuti-za-galavecerem-mezinarodnich-tydnu-tance-2013/